- Det blir stor stas for oss enkle kjøpmenn å endelig kunne bli ordentlige industrieiere, spøkte Ole Robert Reitan fra den improviserte scenen på en lastebilhenger, da et hundretalls frammøtte overvar grunnsteinsnedleggelsen på det som skal bli verdens mest moderne kyllingslakteri – på Grønøra i framtidige Orkland kommune.

Dyrt, lønnsomt og folkefest

Korps[1].JPGOrkdal janitsjar bidro musikalsk under grunnsteinsnedleggingen.

Han fortalte om Rema 1000-satsingen på Hubbard-kyllingen og den nye fabrikken, og la vekt på de tre grunnprinsippene som ligger til grunn for det hele: pris, kvalitet og ansvar.

- Kyllinger som har det bedre, smaker bedre. Jo bedre fabrikk, desto bedre mat, oppsummerte Reitan, som er administrerende direktør i Rema 1000.

Reitan framholdt at fabrikken blir et Star Wars-anlegg, nesten litt science fiction og "jævla dyr."

- Men Kjell Stokbakken har lovet at når han har brukt to milliarder, skal det bli utrolig billig etterpå. Når vi åpner om vel to år skal vi invitere alle orklendinger på åpningsfest. Det gleder jeg meg til, humret Reitan til applaus fra publikum.

Dyrevelferd

Bygg[1].JPGByggearbeidene er allerede kommet godt i gang og pågikk også under dagens arrangement.

Næringspolitisk talsperson i Høyre, Linda Hofstad Helleland, trakk i sin tale fram det unike samarbeidet som Rema 1000 har inngått med Dyrevernalliansen, som på sin skryter av fabrikkprosjektet i Orkdal.

-Dette er en historisk dag, som også symboliserer nyskaping på flere andre områder, sa Helleland, som viste til at det satses på banebrytende energiløsninger og sirkulærøkonomi i samarbeid med den lokale Thamsklyngen.

Hun roste Rema 1000 og Norsk Kylling for at de som bransjeaktører tar ansvar for alt fra dyrevelferd til klima og miljøløsninger.

- Og det beste av alt - det har skjedd uten at det har kommet som politiske pålegg, sa den tidligere statsråden.

Kompetent kommune

Publikum[1].JPGInviterte gjester overvar markeringen.

Administrerende direktør i Norsk Kylling, Kjell Stokbakken roste i sin tale alle som har bidratt til at prosjektet lar seg realisere, og benyttet blant anledningen til å rose Orkdal kommune for positivitet og samarbeidsvilje. Han trakk fram kommunale saksbehandlere som svært kompetent!

Før grunnsteinen offisielt ble lagt ned av Reitan, Helleland og Stokbakken, fikk ordfører Oddbjørn Bang i sin tale uttrykt gleden over at en etterlengtet næring nå etablerer seg i kommunen.

Kanskje vikingskip?

- Det var hard konkurranse om etableringen, og vi lå litt dårlig an i starten. Det var mange motbakker og mange innsigelser fra de fleste hold, men vi håndterte dem en etter en, sa Bang, som blant annet viste til at norgeshistoriens største jordflyttingsprosjekt måtte til.

Bang hadde gjort grundig historisk research og funnet ut at det er en historisk link fra 1100-tallet mellom Gjølme gård i Orkdal og Lade Gaard i Trondheim, der Reitangruppen har sitt hovedsete i dag.

- På åpningsdagen i 2021 kan jo Ole Robert komme utkledd som vikinghøvding, seilende i et vikingskip opp Orkla, hit til fabrikken. Ideen er herved lansert og den er aldeles gratis, sa Bang til latter fra forsamlingen.