Hva synes du om å bli portrettert i form av en karikaturtegning?

- Går helt greit det, ja.

Lernes humrer godt på telefonen fra rådhuset på Krokstadøra.

O, jul med din glede heter det i julesangen. Hva er juleglede for deg?

- Det er å slappe av litt, få et avbrekk fra hverdagen og å treffe slekt og venner. Ordførerjobben får hvile helt, men jobben min som regnskapsfører krever litt oppfølging. Må forberede et nytt år, vet du.

Har du noen favorittjulemat?

- Joda, jeg er glad i både pinnekjøtt og lutefisk. Fra tidligere er jeg vant til at faren min ordnet lutefisken, men nå har jeg en onkel og et søskenbarn som sørger for lokal leveranse. Den serveres kun med potet, gulrot og meierismør, selvsagt.

Hvis du skal ta deg en trimtur i jula, hvor går turen?

- Hø, hø, nei sånt driver jeg ikke med. Hvis jeg skal bevege kroppen blir det litt snekkering. Da blir det både trim og et resultat. Det er fornuftig. Å trimme i seg selv, ser jeg som bortkastet tid. Jeg har ikke noe forhold til verken å gå eller løpe, men tar nok en tur på Tynsøya i jula.

Hvis du skulle bruke fire ord som beskriver deg slik at dine venner vil kjenne deg igjen - hvilke ord ville du brukt?

- Jeg tror nok de fleste vil si at jeg har god humor. Noen vil nok også si at jeg kan være litt stressa, men at jeg får gjort det meste jeg har bestemt meg for. Så tror jeg også at jeg er lett å be om en tjeneste. Jeg liker i hvert fall å tro det. Jeg tror vi stopper der, humrer han igjen.

Hva er din største idrettsprestasjon?

Det blir stille i telefonen en god stund.

- Jo, jeg har en gullmedalje i gammeldans på Frøya fra en gang på 80-tallet. Tror jeg har den liggende ennå. Så spilte jeg bass i Sodin skoles musikkorps i ungdommen. Ikke sikkert det defineres som idrett, men jeg husker vi marsjerte veldig langt på 17.mai.

Er John Lernes en jeger- eller sankertype?

- Ingen av delene, egentlig. Har skutt både elg og hjort, men er ingen ivrig jeger. Bærplukker er jeg heller ikke, men jeg liker å fiske.

Hvis du skulle trekke fram en enkeltperson i verdenshistorien som har betydd noe for deg – hvem ville det ha vært?

- Hvis jeg skal trekke fram en, må det nok være Nelson Mandela. Det var en helt spesiell mann, preget av grenseløs raushet og lite bitterhet.

Hvilken bok var den siste du leste?

- Det var boka “Vikna-saken” av Toralf Johnsen. Den omhandler noen av Rinnan-bandens kanskje verste aksjoner under andre verdenskrig.

Har du noen musikalske favoritter?

- Jeg er generelt glad i countrymusikk, spesielt den av litt eldre dato. Liker både Willie Nelson og Jim Reeves, for å nevne noen.

Hvordan tror du vi vil se tilbake på 2018 om ti år?

- Tror ikke det vil utmerke seg som noe spesielt år, sånn generelt sett.

Nå holder du på med å slå sammen kommunen du er ordfører i med gode nabokommuner. Hvordan vil innbyggerne i din kommune merke resultatene av dette?

- Det tror jeg vil skje uten de helt store endringene. Selve prosessen foregår på en fredelig og god måte og jeg tror dette blir svært bra for alle.

Har du en julehilsen til innbyggerne i Orkland?

- Jeg vil ønske alle en riktig god jul og et godt nytt år. Vi bor i en del av landet hvor alle har mulighet til å utvikle sine evner og det de holder på med. Fortsett med det!