Tekst: Steinar Larsen Illustrasjon: Pinto 

Hva synes du om å bli portrettert i form av en karikaturtegning?

- Det synes jeg var kjempeartig. Jeg kjente meg godt igjen, og jeg betrakter det som en heder å bli portrettert.  

Hvordan var julen for deg?

- Det har vært tradisjonell jul sammen med familien. God tid med barnebarn med mye god mat og drikke. Eneste skår i gleden var nok at julenissens identitet ble avslørt i år.

Å? Hva skjedde?

- Jeg må innrømme at det er jeg som har hatt rollen som julenisse gjennom en årrekke. Da årets oppdrag var vel utført, hengte jeg drakten til tørk i kjelleren, ettersom det var litt nedbør i luften da nissen ankom på Evjen. I romjula var det familieselskap hjemme hos oss. Da barnebarna skulle leke gjemsel, ble drakten oppdaget. Mitt barnebarn på syv var sikker i sin sak og det nyttet ikke å komme med noen bortforklaringer.

Ble det noe trimming i jula?

- Det var jo en jul uten det gode været, noe som gjorde noe med aktivitetsnivået utendørs. Jeg går vanligvis mye tur, og det ble noen turer i jula også. Vanligvis pleier jeg å gå en skitur på Søvasskjølen i mellomjula, men i år ble det en trugetur.

Hvis du skulle bruke fire ord som beskriver deg slik at dine venner vil kjenne deg igjen - hvilke ord ville du brukt?

Bang blir ettertenksom.

- Jeg tror de vil beskrive meg som ordentlig, en man kan stole på. Dessuten har jeg fått høre at jeg har et jevnt godt humør. Snill og positiv er nok også ord som går igjen. Som ordfører er jeg er opptatt av ting skal bli bedre for kommunens innbyggere.

Hva er din største idrettsprestasjon?

Ordføreren tenker seg godt om, før han entusiastisk utbryter:

- Jeg tror jeg ble nummer to i et terrengløp en gang på sekstitallet.

Er du jeger eller sanker?

- Jeg er definitivt ingen jeger. Siden jeg plukker molter, havner jeg vel i kategorien sanker.

Hvis du skulle trekke fram en enkeltperson i verdenshistorien som har betydd noe for deg – hvem ville det ha vært?

Bang er raskt ute med å svare denne gangen.

- Det står mellom Nelson Mandela og John F. Kennedy. Begge bidro med framtidshåp og tok et oppgjør med likegyldigheten. Det har jeg sansen for.

Hvilken bok var den siste du leste?

- Før jul leste jeg Rigels øyne av Roy Jacobsen. Det er den siste boka i en trilogi av Roy Jacobsen, en forfatter jeg setter svært høyt. I jula leste jeg den siste boka i krigsseilerhistorien av Jon Michelet.

Har du noen musikalske favoritter?

- Creedence Clearwater Revival har jeg fulgt siden ungdomstida. Jeg er også svært glad i Åge Aleksandersen. Det er noe med hans kombinasjon av gode tekster og iørefallende melodier som treffer noe hos meg.

Hvordan tror du vi vil se tilbake på 2018 om ti år?

- Lokalt for Orkdal og Orkland har det skjedde mye positivt. At vi er i en positiv prosess er det liten tvil om. Jeg har stor tro på at vi også om ti år setter i gang mange flotte prosjekter i den nye kommunen. Jeg håper og tror at også frivilligheten står like sterkt om ti år. I global sammenheng vil vi nok se tilbake på 2018 som et år med uro og et mer komplekst trusselbilde. Jeg er også ganske sikker på at vi vil oppdage at vi burde tatt et større ansvar for klimaet. Vi doserer ikke sterkt nok.

Hvordan vil innbyggerne i din kommune merke resultatene av kommunesammenslåingen?

- Jeg tror at de vil merke at vi får et bedre tjenestetilbud. Spesielt på områder der vi trenger høy kompetanse, som psykisk helse og barnevern. Jeg er overbevist om at vi får til mer sammen, sier Bang, som neste år må finne nye løsninger for hvem som skal være julenisse på Evjen.