- Det er jo første dagen, men dette ser lovende ut, sier Lasse Rindal.

Det er en av disse kjølige høstmorgenene midt i oktober. På trelastlageret til Coop Obs Bygg har de ansatte fått på seg foret yttertøy der de hjelper kunder å lesse på materialer på tilhengere og lasteplan. Anders Nilsen viser Osama Alosman rundt i de ulike reolene, forklarer om «to tom fire» og ulike listverk. Syreren Alosman følger nøye med og spør når han lurer på noe, på et forbausende godt norsk. Etter 19 måneder i Norge er seksbarnsfarenn på kombinert språk- og arbeidspraksis hos byggevareforretningen på Orkanger.

På den gule refleksjakka har han festet en button med et enkelt budskap – «Snakk med meg, jeg lærer norsk.»

Nøkkel for å lykkes

Det er langt fra byen Homs i det krigsherjede Syria til Orkdal. Ikke bare målt i mil og kilometer, men også på mange andre måter. Ikke minst språklig er det stor avstand. Å lære seg et nytt språk, med alt av fallgruver, dialektord og grammatiske utfordringer er krevende. Ekstra krevende blir det selvsagt hvis menneskene rundt deg ikke bidrar til å hjelpe deg over kneikene. Men språk er nøkkelen for å få innpass, ikke bare i arbeidsmarkedet, men også for å kunne delta i sosiale sammenhenger og for å forstå fullt ut det nye landet man er kommet til. Det skal knekkes noen koder og det skal øves mye for å lykkes.

Hverdagsspråket

Alosman felles[1].JPG
Kjersti Holt, Ingrid Hågensen Handegaard, Osama Alosman, Anders Nilsen og Lasse Rindal.

Å få praktisere språket daglig i møte med nordmenn er nok den mest effektive måten. Derfor er arbeidsplasser viktige hverdagsarenaer for læring. Ikke bare språklig. Alle disse dagligdagse møtene mellom mennesker gir jo også så mye mer. Gode råd, tips og små kommentarer som kommer fram i hverdagspraten med kolleger er uvurderlig og gir nye dimensjoner i språkopplæringen.

Positive

- Det er en fin tid på året å starte hos oss, sier Lasse Rindal, som er daglig leder for bedriften på Bårdshaug øst. Det er mellomsesong hos oss, og vi har tid til å bidra litt ekstra slik at det skal bli en positiv opplevelse fra første dag.

Rindal var ikke i tvil da han fikk spørsmål om å ta imot Alosman, og opplevde at de ansatte var positive til dette.

Truckfører

Alosman er 39 år gammel. I hjembyen Homs, den tredje største byen i Syria, jobbet han i elektronikkbransjen, som montør av parabolanlegg. Krigen tvang familien på flukt, og etter at han kom til Orkdal har han vært på kombinert språk- og arbeidspraksis hos Elkjøp. Han har også tatt truckførerbevis, noe som kommer godt med i arbeidet han nå skal utføre.

Takknemlig

Familien er bosatt på Fannrem, der de trives godt. Med de to yngste barna i Grøtte barnehage og de øvrige i andre, femte, sjuende og åttende klasse, er det full fart. Både mor og far er opptatt av å bli aktive i samfunnet og det å kunne ha en fast jobb står høyt på ønskelista.

- Jeg vil takke alle sammen som gjør det mulig å få jobbe her og lære språket. Kanskje lærer jeg meg også trøndersk etterhvert, smiler Osama Alosman til sine ferske kolleger.

Ønsker oss flere arbeidsgivere

- Vi ser at det gir svært gode resultater når flyktninger får være ute i språkpraksis.

Det sier veileder hos Nav, Kjersti Holt. Sammen med programrådgiver Ingrid Hågensen Handegard hos flyktningtjenesten har hun vært svært delaktig i å knytte kontakt med næringslivet og offentlig sektor for å framskaffe språktreningsplasser. Tiltaket med å utstyre deltakerne med buttons med det tydelige budskapet har de «stjålet» fra Vestre Toten kommune, der tiltaket har vært svært godt mottatt. 

Senk terskelen

Button_1200x909.jpg

- Vi håper dette kan bidra til at innfødte orklendinger blir litt mer aktive og at det senker terskelen for å starte en samtale. Mange av de flyktningene som kommer til oss har kjemperessurser og trenger å få nye utfordringer for å bli gode i norsk. Her mener vi at alle orklendinger har en viktig jobb å gjøre – ta kontakt og still spørsmål, sier Handegard.

Ønsker flere

Både Holt og Handegard trives svært godt i jobben og framhever at de har fått til et svært godt tverrfaglig samarbeid om integrering, opplæring og arbeid for flyktninger. Nå ønsker de seg flere arbeidsgivere som ønsker å gjøre som Coop Obs Bygg.

- Nøkkelen til jobb er ofte god språkkompetanse. Vi skulle ønske at det fantes et større antall praksisplasser i vårt nedslagsfelt, slik at flere flyktninger fikk denne muligheten, sier Holt.

Flott tiltak

Aasmund Lie.jpg

- Dette synes jeg er et godt lokalt tiltak og jeg oppfordrer alle i næringslivet til å både benytte seg av arbeidskraften og delta aktivt i integreringsarbeidet.

Det sier nytilsatt næringssjef i Orkland kommune, Aasmund Lie.

Han mener manglende språkkunnskaper lett kan slå negativt ut i ordinære ansettelsesprosesser.   Derfor er det så viktig at flyktninger lærer seg de de grunnleggende språkferdighetene.

- Ett sted må man jo starte, og det finnes få andre steder i samfunnet hvor mulighetene for kontakt er bedre enn på arbeidsplasser, sier han.

Han mener det er vårt felles samfunnsansvar å stille opp.

- I tiden framover vil vi se at flyktninger blir viktig arbeidskraft som næringslivet har behov for, sier Aasmund Lie.