Mandag 17. juni kl. 18.00 er det tid for vår siste tur i denne omgang, der vi besøker turmål i vår nye flotte kommune. Denne gangen går turen til Meldal, nærmere bestemt til Grutseter smeltehytte på Nyplassen i Sæterdalen. Ta med kaffe, kaffebrød, klappstol og godt humør og la deg forføre i historiske og naturskjønne omgivelser. 

Glemt industrihistorie

Gruvehistorien og industrihistorien i dalføret er uløselig knyttet til Løkken Verk og gruvene. En viktig, men mer ukjent del av historien er stedene som sto for smelting av malmen som ble utvunnet fra gruvene på Løkken Verk og Høydal. Grutseter smeltehytte ble bygget og tatt i bruk allerede i 1664, da smeltehytta ved Svorkmo ble for liten. Hytta på Svorkmo het forøvrig Plassen, og valg av navn på den nye ga seg nesten selv – Nyplassen. Hit ble malmen fraktet, kobberet skilt ut, bearbeidet og fraktet til Trondheim. Der ble det solgt både innenlands og til de øvrige nordiske land. Dalførets industrihistorie var i gang.

Lokalsamfunn

Elva1[1].JPG

To viktige forutsetninger var tilstede for valg av Grutseter. Det ene var fossen, som kunne drive belgene til smeltehytta. Det andre var at dalen var rik på vedskog, som smeltehytta var helt avhengig av.  Et lite samfunn vokste gradvis fram langt ute i skogen. Det var hardt arbeid og enkle kår. Kongen påla imidlertid gruveselskapet en del plikter. De måtte bygge og drifte kirkebygg, og sørge for skole til barna. Som en kuriositet kan nevnes at døpefonten fra kirka på Nyplassen i dag er i bruk i Løkken kirke.

Bli kjent med historien

Slagghauger1[1].JPG

Lokalhistoriker, forfatter og journalist, Anne Mari Svinsaas, har lenge interessert seg for stedet og har skrevet mye om det som foregikk her. I 2009 ble hennes teaterstykke «Kåppår og slagg – Nyplassen 1709», framført på stedet. Under vårt besøk vil hun fortelle om stedets historie, og tar gjerne med seg alle som har lyst til en vandring i området. I tillegg vil det nok dukke opp flere kulturelle innslag med historisk tilsnitt.

Bli med

Ta med deg ettermiddagskaffen og noe å bite i, samt klappstol å sitte på. Da treffer du garantert trivelige folk fra alle fire Orkland-kommunene. Våre turer har så langt vært besøkt av 400 deltakere, og vært preget av gode opplevelser, kunnskapspåfyll og en god prat med kjente og ukjente. Alt ligger til rette for at dette også skal skje i vakre Sæterdalen. Det er ingen påmelding til denne turen, alle er hjertelig velkommen!

Veibeskrivelse

Kommer du nordfra følger du fylkesveg 700 (Løkkenveien) gjennom Løkken sentrum. Du fortsetter forbi Meldal videregående skole og tar deretter av til venstre i veikrysset der de skiltes mot E6 og Hovin (Sæterdalsveien). Følg hovedveien utover i ca. 15 minutter. Langs veien kan det være sauer og lam, så vis hensyn. Når du nærmer deg Nyplassen vil det være merket med Orkland-flagg, og våre parkeringsvakter vil vise deg hvor du kan parkere. Etter en liten spasertur er du framme. Nyplassen er godt synlig fra Sæterdalsveien.