Hvordan synes du det er å bli gjengitt på en karikaturtegning?

- Det er jo egentlig bare stas. Det er kanskje en floskel å si at det er en ære å bli karikert, men jeg synes faktisk det. Dessuten er det en snill karikatur, så dette kan jeg absolutt leve med.

O jul med din glede heter det i julesangen, hva er juleglede for deg?

- Det er først og fremst en tid for å slappe av med familien og ha god tid. I ungdomstida skjønte jeg ikke helt dette, men med alderen forstår jeg mer og mer hva det betyr. Dessuten er det små barn i huset. Å se hvordan de gleder seg, gir automatisk julestemning.  

Hilstad ser også jula som en tid for opplading. Selv om han denne høsten har vært uten ordførerplikter, har han deltatt på gruppemøter, lest sakspapirer og holdt seg oppdatert på det som har skjedd både i kommunestyret og i fellesnemnda.

- Det kan være vanskelig å holde fingrene av fatet, men jeg har vært svært tydelig på at jeg har hatt permisjon fra ordførervervet. Det har gått svært bra, og vi har hatt en utmerket ordførervikar i Vibeke Mehlum.

Har du noen favorittjulemat?

- Der er jeg nok ganske tradisjonell. Det er ribbe, medisterkaker og julepølser som gjelder hjemme hos oss, selv om jeg oppvokst med lutefisk.

Han innrømmer imidlertid å ha en spesialitet på drikkevarefronten han ikke klarer seg uten – tomtenøl. Ikke den helt ordinære oppskriften, men en egen variant som er ferdig på fire til fem dager.

- Jeg har hatt en julaften uten tomtenøl, og det funket ikke, humrer han.

Hvis du skal ta deg en trimtur i jula, hvor går turen?

- Noen skiløper er jeg ikke, så jeg håper på et føre som gjør det mulig å gå seg en tur. Jeg bor sånn til at jeg kan ta på piggskoene og legge turen langs Bustadveien som går i flott natur.

Hvis du skulle bruke noen ord som beskriver deg slik at dine venner vil kjenne deg igjen - hvilke ord ville du brukt?

- Engasjert er nok det første jeg kommer på. Dessuten håper og tror jeg at folk oppfatter meg som snill, at jeg vil folk vel.

Hilstad har en formening om at noen av hans venner kan oppleve han som et ”rothau”, og han innrømmer at det tilsynelatende kan se ut som de har sine ord i behold.

- Men selv har jeg det som regel ganske klart, så de tar feil, ler Hilstad.

Hva er din største idrettsprestasjon?

- He, he, Det er nok ganske lite premier i hylla mi. Hvis jeg skal trekke fram noe, var jeg en habil fotballspiller. Langt fra noe teknisk vidunder, men jeg hadde fart, godt overblikk og god spilleforståelse.

Hilstad kan også observeres på slalåmski i bakkene på Oppdal ved påsketider hvert år. Han røper at ferdighetene fortsatt sitter såpass at han kommer seg velberget ned løypene.

Hvis du skulle trekke fram en enkeltperson i verdenshistorien som har betydd noe for deg – hvem ville det ha vært?

- Det kunne vært flere, men jeg må innrømme at jeg har latt meg inspirere av tidligere statsminister i Sverige, Olof Palme.

Hva var det med han?

- Det er noe med hans klokskap og perspektiv. Talene hans var svært gode. Jeg synes også det virker som han beholdt sitt sosiale engasjement og rettferdighetssans etter mange år i rikspolitikken

Det synes Hilstad alle politikere bør ha i bakhodet.

- Vi må aldri glemme hvorfor velgerne har valgt oss, sier Hilstad, som også trekker fram Barack Obama som en inspirasjonskilde. Jeg har lest en del av talene hans og det gir noen perspektiv, ikke minst sett i lys av hvordan sittende president Donald Trump velger å ordlegge seg.

Hvilken bok var den siste du leste?

- Jeg holder på å lese Heim, av Johan Mjønes, som er født og oppvokst på Orkanger. Den har fått gode kritikker, noe den ser det ut til å fortjene, sier Hilstad, som leser boka i e-bokformat.

Har du noen musikalske favoritter?

- Mange. Jeg er svært glad i musikk, og hører på mye forskjellig. Det er nok hardrockverden, spesielt fra 70- og 80-tallet, som ligger mitt hjerte nærmest.

Han er også begeistret for Pink Floyd, og har den komplette samlingen av bandets album. Til sommeren er billettene for lengst bestilt til Metallica-konsert.

Du spiller selv også?

- Joda, jeg betegner meg selv som hobbygitarist, og 40-årskrisa resulterte i en ny kassegitar.

Han poengterer at gitar er langt billigere å anskaffe enn motorsykkel, som ofte blir resultatet når gutta skal realisere ungdomsdrømmen i voksen alder. At han er en habil gitarist, understrekes av at han ofte blir benyttet som akkompagnatør på Linn Silje Hembres opptredener. Det er flere av ordførerne i Orklandkommunene som spiller gitar

Han trakterer også gitaren når karene i det lokale bandet Amund Moen, inspirert av navnet på nabolagets industriområde, møtes for å spille på den ultralokale Jordhusmofestivalen.

- Det er i hvert fall artig for oss, ler Hilstad.

Hvordan tror du vi vil se tilbake på 2018 om ti år?

- Lokalt var det nest siste år med Meldal etter 180 år som egen kommune. Det kan nok for enkelte fortsatt være vemodig om ti år. Men jeg tror også de som er samfunnsengasjert ser at mye arbeid ble lagt ned i planleggingen av en ny kommune, og vil være svært fornøyd med det som skjedde.

Hvordan vil innbyggerne i din kommune merke resultatene av kommunesammenslåingen?

- Jeg har hatt tro på dette helt siden jeg landet på mitt standpunkt. Det er selvsagt fordeler og ulemper, som det er med det meste. Men jeg mener det vil være flest fordeler.

Han håper den nye kommunen vil representere økt utviklingskraft.

- Det har vært mitt hovedmotiv. Det å kunne ta nye grep med en sterkere kommune vil være en del av den løsningen for å få til enda mer. Mer effektivitet vil frigjøre ressurser som kan benyttes til vår fordel.

Har du en hilsen til innbyggerne i Orkland?

- Jeg håper folk bruker jula godt til å pleie relasjoner med familie og venner. En ekstra hilsen sender jeg til alle dem som er på jobb i jule- og nyttårshelga. De gjør en kjempejobb, og jeg håper de også får en hyggelig høytidsfeiring.

John Lernes har gullmedalje i gammeldans