Husby var invitert som innleder på temaet «Den offentlige debatten – et hardere ordskifte,» som ble arrangert for kommunestyrerepresentanter i de fire orklandskommunene torsdag 22.august. Temaet er blitt aktualisert i lys av den tiltakende forpestede aktiviteten i kommentarfeltene i sosiale media.

Forsterker problemene

- Sosiale medier er ikke årsaken til problemet. Sosiale medier forsterker bare problemene i samfunnet. «Løgnfabrikker» produserer uriktig informasjon, skaper forvirring, treffer nøyaktig sine målgrupper og undergraver tillit, sa Husby.

Hun brukte et eksempel fra Kvinnherad, der ordfører Peder Sjo Slettebø har gitt beskjed om at han, uavhengig av valgresultat, trekker seg fra jobben. Grunnen han oppgir er at debatt- og samarbeidsklimaet blant kommunepolitikerne er blitt så uholdbart at han ikke orker mer. Trakassering, desinformasjon og løgn fra politiske meningsmotstandere i sosiale medier var sterkt medvirkende til hans konklusjon.

Politikere_1200x739.jpg

Knebler debatten

Husby viste også til vindkraftsaken på Frøya der usedvanlig nedsettende språkbruk og direkte trusler har florert på nettet. Hun viste også til tilfeller der engasjerte ungdommer blir harselertmed av voksne. Dette gagner ikke akkurat unge menneskers motivasjon for å engasjere seg i samfunnsdebatten.

Grip inn!

Redaktøren understreket at det ikke skal være nødvendig å være ekstremt tykkhudet for å delta i diskusjoner på nett, og etterlyste politikere som grep inn i debattfeltene når sarkasme, utestemme og begrepsbruk gikk aldeles over styr.

- Politikere må selvsagt tåle ubehagelige spørsmål, men det er forskjell på dette og hatefulle ytringer.  

Redaktørstyrt

Husby orienterte også om forskjellen mellom sosiale media og mediehusenes håndtering av den offentlige debatten på nett.

- Adresseavisens kommentarfelt er underlagt redaktøransvar. Vi ønsker en åpen og saklig debatt, og bruker betydelige ressurser på overvåking av kommentarfeltene. Mellom 15 til 20 prosent av innholdet blir fjernet.

Kirsti Husbys foredrag var tankevekkende, ikke bare for politikere, men for alle som ytrer seg på nett. Tenk deg om før du publiserer en kommentar på nett, og ser du hatefulle kommentarer – grip inn!