På mandag møttes 20 orklandungdommer til samling i Knyken. Noen kjente hverandre fra før, men noe av hensikten med treffet var nettopp at ungdom fra de ulike delene av vår nye kommune skal knytte nye kontakter. Samlingen gikk over to dager med overnatting og bespisning i det flotte skianlegget.

Mer enn festtaler

Det blir ofte trukket fram i ulike sammenhenger, gjerne i festtaler og politiske innlegg, at ungdommen er framtida vår og at det er viktig å lytte til dem. I Orkland tar man dette på alvor, noe påtroppende rådmann, Ingvill Kvernmo, presiserte i sitt innlegg, da hun sa:

«Dere skal bo her lengre enn de som er politikere i dag, derfor vil vi høre hva dere mener.»

Ungdommer i Knyken slapper av_1200x701.jpgLitt mat og avslapping må til mellom slagene.

Ungdomsråd

I tillegg til å bli kjent har samlingen også som hensikt å gjøre ungdommene mer kjent med den nye kommunen, ikke bare geografi og tall, men også innblikk i de oppgaver og prioriteringer som en kommune står overfor. Hovedhensikten med samlingen er å få engasjert ungdom med i politiske beslutningsprosesser, og derfor var organisering av ungdomsråd et viktig tema på samlingen.

Ta hele kommunen i bruk

Bedre internett og telefonforhold, flere sosiale møteplasser, flere gangfelt og bedre veier, bedre skolebøker, lett å drive landbruk var bare noen blant mange forslag som kom da ungdommene skulle oppgi sine hjertesaker.

Det vakte munterhet da en av ungdommene lanserte en av sine:

«Flere bussruter for oss som bor i gokk.»

Selv om det var formulert på en artig måte var budskapet ikke til å misforstå. Skal man ta hele kommunen i bruk, må det gis muligheter for å delta. Da må også kommunikasjonstilbudet være på plass.

Ungdom i Knyken ideer[1].JPG

Representativt

Det er ungdomslederne i de enkelte kommunene som i samråd med ungdomsskoler og videregående skoler har plukket ut deltakerne på samlingen. Utvelgelsen har hatt som mål å sette sammen en gruppe som er representativ for ungdom i Orkland. Skal vi legge innsats i oppgaveløsningen på mandag til grunn, er førsteinntrykket at ungdommen er både kreativ og engasjert i globale og lokale samfunnsspørsmål.

Samlingen bestod av både faglige innlegg, gruppearbeid, rollespill og møte med politisk ledelse i Orkland. I tillegg var det både Bli-kjent-aktiviteter, pølsegrilling og uteaktiviteter i flott høstvær i Knyken.

Ungdom i Knyken 2[2].JPGBak fra venstre (hvit genser og grå bukse): Per Kristian Kjevik, Marcus Solstad, Hanna Richter Wold, Elias Elvrum Hoston, Hallvard Asbøll, Gabriel Hofstad Ulkestad, Henrik Bye Garberg, Aurora Alstad. Foran fra venstre: Jonas Tindvik, Andreas Storetvedt Hoel, Anders Hole, Kristine Kjøren Furuli, Bark Tønder Nilsen, Markus Stenseth, Nora Løkken, Helene Bratlie, Maria Selnes, Karen Sofie Stene, Hajdar Fridtjofsen, Liv Kristel Nordsteien.