- Han heter egentlig Harald Rånes, kunstneren altså, oppklarer hun, mens hun skjenker i en kopp kaffe ved et av de små bordene som er plassert med vindusutsikt mot Orkdalsveien.

Ute skinner vårsola over Orkanger. Unge og gamle forbipasserende kaster nysgjerrige skråblikk mot vinduene i Hjørnegårdens første etasje, der det står med sort skrift på oransje bunn – Skattkammeret.

Ett av tolv

- Dette er et direkte resultat av høstens TV-innsamling i regi av Kirkens Bymisjon og NRK, forteller Aspli.  

At Orkanger, som ett av i alt tolv Skattkammer landet over, ble valgt som sted for organisasjonens nysatsing kan vi innbyggere i stor grad takke henne for.

- Vi hadde en intern idedugnad i Kirkens Bymisjon, og mitt forslag om å legge et Skattkammer til Orkanger var faktisk starten på det hele, forteller Aspli, som startet i jobben 2.januar i år med å innrede lokalet i Orkanger sentrum.

Unngå ekskludering

Anne Berit.jpg
Anne Berit Aspli og Skattkammeret har fått en god start.

Du lurer kanskje på hva Skattkammeret er? Kort fortalt er ideen bak konseptet å tilby barn og unge gratis utstyr for å kunne bedrive sommer- og vinteraktiviteter.

- Alt fra snowboard, alpint, langrenn, slalåm og skøyter i vintersesongen til telt, fiskestenger og annet friluftsutstyr til sommersesongen, forteller hun mens hun peker rundt på de mer enn 350 utlånsartiklene som er utstilt i lokalet.

Hun forteller entusiastisk og med glød i stemmen at Skattkammeret har en visjon om at alle barn og unge skal ha mulighet til en aktiv hverdag uten en prislapp som ekskluderer fra deltakelse.

- Vi ønsker å skape arenaer som er åpne og inkluderende for alle, sier Aspli, som er stolt av at hennes arbeidsgiver fremmer et miljøvennlig perspektiv ved å oppfordre til gjenbruk av sportsutstyr.

Skattkammeret er en del av Kirkens Bymisjons arbeid for barn og unge

Uvurderlig hjelp

Bjørn og Klæbo_1200x1600.jpgPrimus motor Bjørn Krokdal (t.v), sammen med verdens mest berømte langrennsbestefar, Kåre Høsflot, under åpningen av Skattkammeret 2.april.

Det er forresten ikke bare barn og unge som får låne utstyr.

- Hvis det ikke er venteliste på utstyr lar vi også voksne få låne, slik at de får prøvd ut aktiviteter sammen med barna, forklarer Aspli, som har tittelen fagansvarlig.

Selve utlånsprosessen er ganske enkel. Du stikker innom, prøver og skriver deretter under på en utlånsavtale som varer en uke. Trenger du å låne litt lengre får du det, såframt ingen er på venteliste for det samme utstyret. Behøver du hjelp til å justere for eksempel skibindinger, får du hjelp.

- Jeg har heldigvis gode hjelpere som stiller opp på dugnad. Bjørn Krokdal har vært helt fantastisk, og sammen med Åsmund By har han hjulpet til med en masse praktiske ting. Denne uka har jeg også hatt god hjelp av 9. klasseelev Gracie Fagersand, som har hjulpet meg med å opprette en Instagram-konto. Nå kan alle som vil få nyheter om oss følge med på SkattkammeretOrkland.

Bytter ut

Utstyret i lokalet er både brukt og nytt.

- Vi tar gjerne imot brukt materiell. Mye sportsutstyr er like fint selv om det har vært i bruk, og kan ofte brukes av flere, sier Aspli, som også har kjøpt inn en del nytt. Innkjøpene har hun foretatt lokalt og fordelt budsjettet broderlig på de tre sportsbutikkene på Orkanger, Intersport, G-sport og Sport 1.

Nå står et sesongskifte for døra og vinterutstyret skal byttes ut med tennisrackerter, badminton- og volleyballutstyr.

- Vi vil også tilby rulleski og rulleskøyter, surfebrett, kanoer, primus og telt, forteller hun, og legger til at hun gjerne tar imot tips til aktuelle artikler til sortimentet.

Utepåske

Oddbjørn Bang_1200x1600.jpgOrdfører i Orkdal, Oddbjørn Bang, uttrykte stor tilfredshet med at Kirkens Bymisjon valgte Orkanger som lokalisering.

Mange har vært innom lokalene så langt, og interessen for å låne har vært stor. De som kommer innom får også mulighet til å slå seg ned, og har du lyst på en kopp kaffe, fikser de det.

Mandag, onsdag og fredag er det åpent fra 09.00 til 16.00, mens det på tirsdag og torsdag er åpent fra 13.00 til 20.00.

Hvis noen trenger skiutstyr til påske, er det bare å stikke innom!

- Det ser jo ut til å bli en kjempepåske – ingen grunn til å sitte inne fordi utstyret mangler, smiler Anne Berit Aspli, idet noen nysgjerrige ungdommer er på vei inn for å sjekke utvalget.