Samhold og dugnadsånd i Orkdal

- Til å bo i Norges største veikryss, har vi det innmari bra! Vi bor midt i smørøyet!

Trygve Karlsen, også kjent som “han høye, mørke” på Servicekontoret i Orkdal rådhus, humrer på velkjent vis. Han har armene i kors og vipper på stolen på det kombinerte kontoret og pauserommet like bak skranke og sentralbord. Rundt bordet sitter kollegaene Anne G. Sognli, Inger Marie G. Meland, Synnøve E. Storsand, Bjørg M. Vaslag og Sissel H. Ingdal. De har ingen problemer med å følge opp.

- Vi har alt vi ønsker oss i Orkdal, med kort avstand til det meste, sier de, og ramser opp fjord, fjell og fiskevann, godt merkede turstier, og – ikke minst, mange flotte idrettsanlegg.
- Som skauning ser jeg litt opp til Orkdal, med det mangfoldet av anlegg og muligheter dere har. Det er så godt tilrettelagt for aktiviteter både inne og ute. Heldigvis er vi i Skaun så nære at vi også kan bruke mulighetene, sier Sissel. Den eneste bakdelen med Orkdal, mener hun, er at vinteren er kald her, med råskodda som et lokk over dalen.
- Det blir feil om vi bare trekker fram idrett og friluftsliv. Orkdal’n er så mye mer enn det, minner Synnøve om, og viser blant annet til et blomstrende kulturliv med stor aktivitet. – Vi har sang og musikk, dans, drama, og til og med innbyggere som livnærer seg som komikere!

Innadvendt, men raus, lell

- Hmmmm. De ansatte i Servicekontoret må tenke seg litt mer om på spørsmål om hva som kjennetegner den typiske orkdaling, men Synnøve tar bladet fra munnen, og beklager at orkdalingene – sannsynligvis i likhet med folk i nabokommunene, er litt innadvendte. – Vi renner ikke akkurat ned dørene hos hverandre, sier hun. Den typiske trønderen “snakk itj ihjæl sæ”, medgir de andre, og mener folk både nordpå og på vestlandet byr mer på seg selv i møte med andre.
 

- Men orkdalingen er også veldig raus, skyter Trygve inn. – Vi gir alle en sjanse i Orkdal. Hvis de ikke benytter seg av den med en gang, gir vi dem gjerne en til.
- Du må også få med at det er godt samhold i kommunen; dugnadsånden er stor, og vi får til ting. Selv om det gjerne er litt småkjekling og uenighet før ting blir avgjort, så blir det bra når det er ferdig, og da legger vi uenighetene bak oss. Det er en styrke!